3.12.08

ΤΑ ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΑ ΙΧΝΗ 13 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

"Αρχιτέκτονες και Αρχιτεκτονική στην οθόνη"
13 ταινίες -που αξίζει να δούμε-
προβάλλονται στο Κέντρο
Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ)
στα Χανιά,από 4 -7.12.08
Η πρόσκληση και το δελτίο τύπου (παρακάτω) έρχονται από τα φιλόξενα -πάντα- για την Αρχιτεκτονική , Χανιά και το ΚΑΜ. Ο Αρχιτέκτονας Δημήτρης Αντωνακάκης με επιμονή και προσωπική αφιέρωση ,τώρα και 12 χρόνια, έχει μετατρέψει την πόλη σε "πυκνωτή και πομπό" κάθε αρχιτεκτονικής δραστηριότητας -και όχι μόνο- και έχει αποδείξει πως οι σοβαρές προσπάθειες που γίνονται με μεράκι και γνώση μπορούν να διαμορφώσουν ένα τοπίο πραγμάτων κι ένα Τόπο που μπορεί να γίνεται ελκυστικός για πολλούς. Αξίζει να πάει κανείς στα Χανιά αυτό το τετραήμερο και δεν χρειάζεται να αγαπά μόνο την Αρχιτεκτονική.Ίσως η εμπειρία που αποκομίσει τον κάνει λίγο παραπάνω απαιτητικό και για τον τόπο που κατοικεί ο ίδιος.
Odyss 3.12.08

Τάκης Ζενέτος, Σπίτι στο Καβούρι, 1959-61

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων) σε συνεργασία με την Εταιρεία Παραγωγής ταινιών CINERGON και με την ευγενική χορηγία επικοινωνίας της ΕΡΤ, οργανώνει για πρώτη φορά, μία σειρά προβολών πάνω στο έργο και την προσωπικότητα 13 Ελλήνων Αρχιτεκτόνων. Οι ταινίες θα προβάλλονται κάθε βράδυ από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008. Οι προβολές θα ξεκινούν στις 19:30.

Τις ταινίες αυτές παρουσίασε σε πρώτη φάση η ελληνική τηλεόραση. Η πρωτοβουλία αυτή της ΕΡΤ να παρουσιάσει μια σειρά από αρχιτέκτονες στο πρόγραμμά της είναι εξαιρετικά σημαντική και πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Είναι δυστυχώς συνηθισμένο στην καθημερινότητά μας θέματα που θα έπρεπε να απασχολούν την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ να περνούν απαρατήρητα και όταν προβάλλονται να μην επανατροφοδοτούνται με μια ουσιαστική κριτική συζήτηση. Έτσι δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια συμπεράσματα που θα επιτρέψουν τη βελτίωση της επόμενης προσέγγισης αντίστοιχων προσπαθειών.

Το ΚΑΜ επιχειρώντας να παρέμβει σε αυτή τη δημόσια αδιαφορία, η οποία αφήνει στο περιθώριο προσπάθειες σημαντικές, και να ανοίξει ένα ουσιαστικό διάλογο πάνω σε θέματα αρχιτεκτονικής πολεοδομίας και περιβάλλοντος, 12 χρόνια τώρα οργανώνει με επιμονή και συστηματικά σχετικές εκδηλώσεις. Σε αυτές τις εκδηλώσεις προστίθεται και αυτή της προβολής των 13 ταινιών και της δημόσιας συζήτησης που θα επακολουθήσει με τους ανθρώπους που πήραν αυτή τη θαυμάσια πρωτοβουλία.

Πρόγραμμα προβολών:
Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου: Δημήτρης Πικιώνης, Πάτροκλος Καραντινός, Κυριάκος Παναγιωτάκος, Αριστομένης Προβελέγγιος.
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου: Κωνσταντίνος Δοξιάδης, Κλέων Κραντονέλλης, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Σούλα Τζάκου.
Σάββατο 6 Δεκεμβρίου: Γιάννης Δεσποτόπουλος, Θουκυδίδης Βαλεντής, Άρης Κωνσταντινίδης.
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου: Τάκης Ζενέτος, Δημήτρης Φατούρος.

Tο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι θα έχει προηγηθεί πρωί και απόγευμα η ημερίδα που οργανώνει το ΚΑΜ με το Ε.Μ.Π. σχετικά με το έργο των αδερφών Μπίρη, μπορεί να προκύψει ένας σύντομος κύκλος συζήτησης, δεδομένου ότι ο Γ. Δεσποτόπουλος ήταν δάσκαλος τους και εκτιμούσαν βαθιά το έργο του Α. Κωνσταντινίδη.

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου μετά την προβολή των δύο τελευταίων ταινιών, στις 20:30, θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση με προσκαλεσμένους ομιλητές τους: Δ. Γόντικα, πρόεδρο τηλεόρασης, Ν. Ταμιολάκη, παραγωγό ταινών, Γ. Τζιρτζιλάκη, αρχιτέκτονα, επίκ. καθηγ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιστημονικό επιμελητή των ταινιών, Σπ. Παπαδόπουλο, σκηνοθέτη, αρχιτέκτονα, επίκ. καθηγ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θ. Παπαδουλάκη, σκηνοθέτη και Δ. Ρηγόπουλο, δημοσιογράφο, οι οποίοι σε σύντομες ομιλίες (15’) θα τοποθετηθούν πάνω στα ειδικά προβλήματα που αντιμετώπισαν, τους τρόπους που τα ξεπέρασαν αλλά και στα γενικά προβλήματα που παρουσιάζει μια μεθοδική παρουσίαση του αρχιτεκτονικού έργου από την τηλεόραση, όταν απευθύνεται ταυτόχρονα στους επαγγελματίες του είδους, αλλά και σε ένα όχι εξειδικευμένο κοινό.

Η είσοδος στις προβολές και στις συζητήσεις ελεύθερη.