Στις 18.07.1610,όπως αναφέρουν οι βιογράφοι του πέθανε 38 ετών, ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών. Ο σύντομος βίος του υπήρξε ταραγμένος και το σπουδαίο του έργο μπορεί να το ανακαλύψει κανείς σήμερα στις πιο μεγάλες πινακοθήκες και τα μουσεία του κόσμου και ιδιαίτερα της Ιταλίας. 400 χρόνια λοιπόν μετά το θάνατό του ο Καραβάτζιο, ένας οικουμενικός δημιουργός μπορεί να μας προσφέρει τις εικόνες του, αιώνιο υπομνηματισμό ενός μοναδικού ταλέντου και μιας εποχής που δημιουργούσε τις παραστάσεις της και τις κατέλειπε σε μας, σιωπηλές και χαρακτηριστικές συνάμα μαρτυρίες ενός αλλοτινού ευρωπαϊκού κόσμου. Οι συνθήκες τότε δεν ήταν καλύτερες. Ήταν απλά διαφορετικές. Οι μεγάλοι εικονογράφοι εκείνης της περιόδου ήταν κυρίως διαποτισμένοι από τη θεματική των θρησκευτικών διηγήσεων και η έμπνευση και οι τεχνικές τους είχαν ως μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση και την ανάδειξη της κηδεμονίας του θρησκευτικού συναισθήματος και της κυρίαρχης χριστιανικής ομολογίας.
Αυτό όμως δεν εμπόδισε ένα εκρηκτικό ταλέντο όπως τον Caravaggio,με επεισοδιακή προσωπική ζωή, να πραγματοποιήσει μια σπουδαία ζωγραφική κατάθεση, να αναδείξει τη δύναμη των προσώπων και τη φυσική κατατομή και κίνηση των σωμάτων με μια φοβερή ένταση βασισμένη στους έντονους σκιοφωτισμούς (chiaroscuro) και δικαίως να θεωρείται από πολλούς ένας από τους σημαντικότερους προάγγελους του μοντερνισμού στη ζωγραφική.
Οι εικόνες του έχουν μια εκπληκτική φινέτσα και εκπέμπουν με εκφραστική δεινότητα μια ποιότητα που μπορεί να μετασχηματίζει τις προσλήψεις της κλασικής παραστατικότητας σε δυναμική διαδικασία κατάδυσης στα βάθη της σπαρακτικής ανθρώπινης και θείας περιπέτειας. Στο σημερινό καταιγισμό των εικόνων που έχουν μεταμορφωθεί συντριπτικά σε εμπορικά σήματα, αναδεύοντας συντριπτικά την ιλύ από το βυθό μιας τεράστιας χωματερής εικονικών πολλές φορές ερεθισμάτων, η επαφή με το έργο του Caravaggio, μπορεί να επαναθεμελιώνει τη δυνατότητα της εσωτερικής μας –κυρίως- όρασης να αναζητεί και να εστιάζει το βλέμμα και το ενδιαφέρον μας στο μεγάλο απόθεμα της οικουμενικής καλλιτεχνικής κληρονομιάς , που έχει τη δύναμη να μας γοητεύει και να μας παρηγορεί κιόλας…
Οdyss,18.07.2010
Michelangelo Merisi da Caravaggio [aπό την Wikipedia]
Ο Μικελάντζελο Μερίζι (ιταλ.: Michelangelo Merisi da Caravaggio, 29 Σεπτεμβρίου 1571 - 18 Ιουλίου 1610), γνωστός περισσότερο ως Καραβάτζιο, ήταν Ιταλός ζωγράφος, το έργο του οποίου ανήκει χρονικά στα τέλη του 16ου έως τις αρχές του 17ου αιώνα. Αν και οι πρώιμοι πίνακές του περιλάμβαναν κυρίως προσωπογραφίες, σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους θρησκευτικών σκηνών. Το νατουραλιστικό ύφος του και η ανάδειξη της ανθρώπινης φύσης των αποστόλων και των μαρτύρων στα έργα του θεωρήθηκε ότι εξυπηρετούσαν τις βλέψεις της Αντιμεταρρύθμισης. Με την τεχνική του chiaroscuro κατάφερε να ενισχύσει το δραματικό στοιχείο και το μυστηριακό χαρακτήρα της πίστης, ενώ συνολικά η επαναστατική τεχνική των δραματικών φωτοσκιάσεων του τενεμπρισμού, όπως την εισήγαγε ο Καραβάτζιο, σφράγισε την μπαρόκ σχολή της ζωγραφικής.
Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πρώτους μοντέρνους ζωγράφους, ενώ σημαντική θεωρείται η συνολική επίδρασή του στην ευρωπαϊκή ζωγραφική.Παρά την επίδραση που είχε το έργο του στην εποχή του, αλλά και τις ισχυρές αντιδράσεις που προκάλεσε, περιέπεσε σε λήθη τους αιώνες που ακολούθησαν το θάνατό του, για να επανέλθει στο προσκήνιο κυρίως στη διάρκεια του 20ού αιώνα, καταλαμβάνοντας και διατηρώντας έως σήμερα περίοπτη θέση στην ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου